Odštampajte ovu stranicu
05
januar

Na današnji dan u Kragujevcu štampane prve novine na tlu Srbije

Napisao 
Objavljeno u Društvo

Na današnji dan 1834. godine, u Kragujevcu su štampane prve novine na tlu Srbije – Novine srbske, koje je uređivao Dimitrije Davidović.

Prve srpske dnevne novine pojavile su se 1. avgusta 1813. u Beču, ali je posle tri godine izlaženja, list ugašen, a Davidović je 5. januara 1834. godine obnovio njihovo izdavanje u Kragujevcu.

 

Davidović je pod dozvolom kneza Miloša Obrenovića najpre, 23. marta 1832. godine, objavio Probni broj svojih budućih novina, a konačno počinju da izlaze redovno posle dve godine u Kragujevcu gde je premeštena beogradska štamparija.

 

Naporan i odgovoran novinarski posao Davidović je veoma uspešno obavljao, sprovodeći vešto i svoj stav i uticaj na čitalaštvo. Davidović je bio i učitelj Miloševoj deci i jedan je od tvoraca čuvenog Sretenjskog ustava. A onda je došla čuvena Miletina buna 1835. godine koja je, pored ostalog tražila Ustav za knjaževinu Srbiju, odnosno ograničavanje lične Miloševe vlasti.

 

U Davidoviću je imala velikog pristalicu jer je bio za „konstituciju“ i ta svoja opredeljenja iskazivao je svojim tekstovima u svojim novinama. To se nije dopadalo ni Turskoj, ali ni knezu Milošu.

 

Ne zna se od koga je knez bio poučen, ali Miloš gubi ono neograničeno poverenje u Davidovića i nad novinama zavodi cenzuru a za prvog cenzora određuje Lazu Teodorovića, tadašnjeg Ministra pravosuđa i prosvete. U Odredbi o cenzuri pisalo je i ovo:

 

„Da se ništa u novine ne stavlja što bi bilo kao primječanije sopstvenog samog našeg novinara o politiki i postupku stranih država“.

 

Davidović i dalje vodi novine, ali kada je u broju 49 iz 1845. godine objavio vest o bolesti starijeg Miloševog sina – Milana, čaša se prepunila i Miloš uklanja Davidovića iz novina i svih drugih državnih poslova.

 

No, Miloš je duboko u sebi veoma cenio i poštovao Davidovićev „učinak“, znanje, iskustvo, umešnost i doprinos uširenju Miloševih vidika i vidika njegove dece. Mogao je Miloš da ga likvidira ili pošalje u inostranstvo. Nije to učinio već je poslao Davidovića u Smedrevo, dao mu kuću u centru grada, imanje u sa 60 stabala kvalitetnih šljiva i 300 zlatnih groša godišnje.

Pročitano 1072 puta
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)