Odštampajte ovu stranicu
18
januar

UO Instituta za javno zdravlje nije izabrao direktora

Napisao 
Objavljeno u Društvo

Dosadašnji direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu Dragan Vasiljević voljom Upravnog odbora nije ponovo izabran na tu funkciju iako je bio jedini kandidat na konkursu, ispunjava sve tražene uslove i uživa bezrezervnu podršku kolektiva.

Kako je saopšteno iz te ustanove sastanak Upravnog odbora održan je 17. januara i prusustvovalo je svih 6 članova (UO Instituta se sastoji od 7 članova, od čega su 4 eksterna i tri interna. Pre dve godine osnivač je po ličnom zahtevu razrešio jednog eksternog člana UO i do dana današnjeg nije imenovao novog člana). Novi direktor nije dobio potrebnu većinu, jer su eksterni članovi glasali protiv jedinog kandidata na konkursu. Stoga je rezultat glasanja bio nerešen – 3:3.

 

“Napominjemo da eksterni članovi nisu želeli da saslušaju Plan razvoja Instituta, niti da valjano pregledaju prijavu kandidata, već su odmah želeli da pristupe glasanju. Insistiranjem zaposlenih koji su prisustvovali sednici UO, zahtevano je da se pročita navedeni dokument. Obrazloženje eksternih članova je bilo da oni ne glasaju kao ličnosti (iako su kao takvi imenovani), već kao predstavnici osnivača, i da je njima od strane osnivača, naloženo da tako glasaju”, navedeno je na FB strani Borba za institut.

 

Zaposleni u toj ustanovi ističu i da imaju saznanja da su na članove UO vršeni pritisci od strane lokalnih političkih moćnika, te da se radi o ličnim interesima, nepotizmu i drugim vidovima političke trgovine.

 

Oni zahtevaju od osnivača da ih zaštiti od samovolje eksternih članova UO.

 

“Tražimo od osnivača da nas primi i sasluša naše argumente u cilju zaštite zakona, integriteta ustanove i svih načela koja proklamuje osnivač: jak menadžment, postignuti rezultati poslovanja, nepartijsko zapošljavanje, unapređenje rada ustanove”, navedeno je u saopštenju.

 

Inače, Vasiljević je na čelu Instituta za javno zdravlje već 6 godina. Preuzeo je rukovođenje tom ustanovom u najtežem periodu, kada je pod pritiskom zaposlenih smenjen dotadašnji direktor Dragoljub Đokić. Dug Instituta tada je iznosio više od pola miliona evra, raspolagao je zastarelom opremom i infrastrukturom.

 

U međuvremenu je napravljen reprogram duga, koji je do danas uglavnom vraćen, broj korisnika usluga učetvorostručen, uspostavljeno redovno izmirenje prema svim poveriocima, redovna primanja zaposlenih. Finasijski prihodi su udvostručeni, o čemu svedoče finansijski izveštaji od 2012. godine do danas, obnovljen dotrajali vozni park…

 

“U prethodnom periodu uloženo je u nabavku najnovije opreme preko 250.000 evra, osnovana je laboratorija u vrednosti od preko 80.000 evra, finansirana iz sopstvenih prihoda ustanove, ostvarenih pružanjem usluga na tržištu. Institut je sada mesto u kome se vrše najsavremenije analize iz oblasti imunologije, genetike i molekularne dijagnostike”, navode zaposleni u toj zdravstvenoj instituciji.

Pročitano 1890 puta
Ocenite ovaj članak
(4 Glasova)

Srodni članci