Odštampajte ovu stranicu
11
novembar

Otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović znamenja slave i časti“

Napisao 
Objavljeno u Kultura

U Konaku kneza Mihaila, Narodnog muzeja u Kragujevcu, u prisustvu brojnih gostiju, predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, otvorio je izložbu „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“.

Postavku čine odlikovanja jednog od najvećih vojskovođa koja su decenijama čuvana daleko od očiju javnosti. Vojvoda Petar Bojović je nosilac 25 domaćih i 16 inostranih odlikovanja. Šest nije sačuvano, a četiri nisu kompletna, ali i bez njih ovo je izuzetna celina, velike istorijske i kulturološke vrednosti.


"Porodica Rakić čuvala je odlikovanja koja je ostavio vojvodin sin Dobrica u amanet da zaostavštinu predaju Republici Srbiji u prikladnom trenutku. Porodica Rakić predala je odlikovanja Srbiji koju kao predsednik zastupam, procenjujući da je to pravi trenutak. Ovo kulturno dobro biće izloženo u Predsedništvu Srbije, ali je postavka otvorena za gostovanja u svim gradovima Srbije", rekao je Nikolić.


On je podsetio prisutne na lik i delo hrabrog vojskovođe, koji je umro u januaru 1945. godine od posledica torture nakon hapšenja od strane oslobodilaca Beograda.

Pročitano 813 puta
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Srodni članci